Morda veste katero cvetlico poimenujemo tudi poletni tulipan?

Rod kurkume sestavlja približno 100 vrst v družini Zingiberaceae. Izvirajo iz jugovzhodne Aziji, južne Kitajske, Nove Gvineje in severne Avstralije. Nekatere vrste kurkum so se prilagodile tudi na nekoliko drugačna podnebja in uspevajo v drugih toplejših predelih sveta, kot so tropska Afrika, Srednja Amerika, Florida in različni otoki pacifiškega, indijskega in atlantskega oceana.

Ime Kurkuma izhaja iz Sanskrta in se nanaša na kurkumo, ki v prevodu pomeni tudi »Indijski žafran«, »rumeni ingver« ali »kitajske korenine«, ki se nanaša na istoimensko začimbo močne rumeno-oranžne barve.

Ste vedeli, da so kurkumo v Indiji v davnih časih uporabljali kot nadomestek za žafran in druge rumenkaste pigmente?

Prav zaradi oblike cveta je kurkuma res nekaj posebnega. Sestavljajo ga spodnji zeleni čašasti cvetni list, ki prehajajo v večje in barvite cvetove in tvorijo glavni cvet. V samem cvetu kurkume boste morda našli tudi manjše cvetove, ki kukajo iz “skodelic”, ki spominjajo na sredino cveta orhideje. Kurkume, ki jo najdete v naših cvetličarnah, se najpogosteje raztezajo od roza, vijoličnih pa vse do belih odtenkov.

Ali veste, da so nekatere vrste kurkume (korenine) pogosto uporabljene tudi v medicinske namene, saj pomagajo pri zdravljenju artritične bolečine, znižanju holesterola in lajšanju glavobola?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja