10 trikov za ohranjanje svežine šopka

Si tudi vi kdaj kupite šopek čisto brez posebnega razloga? Že res, da si cvetje največkrat podarjamo le ob pomembnih življenjskih praznikih, še lepše pa je, če nekoga presenetimo tudi na povsem navaden vsakdan.

Se želite večkrat pocrkljati s šopkom rožic, pa vas pred nakupom zadržuje misel, da vam bo prehitro ovenel? Da bo cvetje postalo del vašega vsakdana in boste z njim večkrat polepšali dan tudi svojim ljubljenim osebam, smo pripravili nekaj trikov in skrivnosti, da bo cvetje ali šopek ohranjal svežino veliko dlje časa.

Žal je žalostna resnica, da noben šopek ne bo trajal večno. Lahko pa mu z naslednjimi malimi triki in s sledenjem smernicam za nego cvetja podaljšamo življenjsko dobo za kar nekaj dni.

Brez primerne vaze ne bo šlo.

Prednost keramičnih vazic je predvsem v tem, da lahko »pozabimo« na umazano vodo, kar pa je »prehitro« lahko tudi past in prav zaradi nje šopek ne traja dolgo. Steklene vazice so super izbira, če želimo, da nas bo šopek razveseljeval dolgo, saj nas že zaradi izgleda umazane vode »prisili« k vsakodnevni menjavi. Vsakodnevno posrbimo tudi, da je vaza popolnoma čista, s čimer bomo preprečili prehitro razmnoževanje bakterij.

Poskrbimo da cvetje ne bo žejno.

Ena najpogostejših napak, ki jo naredimo po prejetju cvetja je, da pozabimo spodrezati stebla. Četudi je stebla spodrezal cvetličar? Tako je! Namreč spodrezano steblo, ki ga ne damo pravočasno v vodo, se po 3 minutah zasuši in rastlini prekine pitje vode. Stebla z ostrim nožem spodrežemo pod kotom centimeter do dva, ter tako odstranimo zasušen del. Rezanje stebel pod kotom omogoča rastlini boljši sprejem vode. Po prvotnem rezu ne pozabimo, da stebla ponovno spodrežemo ob vsaki menjavi vode, najbolje vsak dan.

Cvetje, ki ima trda olesenela stebla, lahko režemo z vrtnimi škarjami in ne potrebujejo reza z nožem. Vrtne škarje niso priporočljive za rezanje ostalega cvetja, saj z njimi stebla stisnemo in tako prekinemo dovod vode v stebla in vse do cvetnih listov. Če pa škarje že uporabimo, vedno poskrbimo, da je steblo pod kotom spodrezano tudi z ostrim nožem. Dokler nismo vešči prirezovanja stebel in nam to vzame več kot 3 minute časa, je priporočljivo, da spodrezujemo pod tekočo vodo in tako preprečimo sprotno sušenje stebel.

Stebla vedno očistimo.

Po tem, ko smo poskrbeli, da bodo rožice črpale dovolj vode in s tem ohranjale svežino, je potrebno poskrbeti tudi za čista stebla. V cvetličarnah stebla, predno gre cvetje v vaze, vedno očistimo. Če pa si šopek izdelate iz sveže nabranega cvetja, morate obvezno za to poskrbeti sami. Na steblu je potrebno vedno odstraniti vse liste pod vodno črto (tj. tisti del stebla, ki bo v vodi). Ta mala skrivnost ne bo naredila vašega šopka samo lepšega, ampak tudi preprečila rast bakterij.

Poskrbimo za primerno temperaturo vode.

Ni pomembno samo, da prejet šopek postavimo v vazo z vodo. Pomembno je tudi kakšno temperaturo vode namenimo cvetju v šopku. Vaše cvetje ne bo trajalo dolgo brez vode, še posebej, ko so njihova stebla spodrezana. Obstaja nepisano pravilo: bolj kot je steblo olesenelo, več in toplejšo vodo potrebuje. To za mehkejša stebla nikakor ne velja. Ta ljubijo hladnejšo vodo in manjšo količino le-te. Če je šopek sestavljen iz mešanega cvetja, bo najbolje uspeval v mlačni vodi.

Ali cvetje res potrebuje hrano?

Tako je! Največji sovražnik vašemu šopku je sadje. Zoreno sadje sprošča drobne količine plina etilen, kar lahko zmanjša dolgo življenjsko dobo šopka. Poskrbimo, da cvetje ne postavljamo na neposredno sončno svetlobo, toploto, prepih in v bližino sadja. Šopek bo dlje ohranil svežino v sobi s hladnejšimi temperaturami, saj prostori z odprtimi okni, zračniki za ogrevanje ali hlajenje ter stropni ventilatorji, cvetje hitreje izsušijo. Nekateri cvetje in svoje šopke čez noč shranijo tudi v hladilnik, kjer pa temperatura ne sme biti nižja od 4,5 °C.

Vse male skrivnosti naših cvetličarskih mojstrov pa vam razkrijemo in vas naučimo tudi na naših delavnicah – Cvetličnih druženjih, kjer si poleg vsega pridobljenega znanja sami izdelate tudi čisto pravi cvetoči šopek. Dobimo se dvakrat na mesec v cvetličarnah Gardenia, termine in točne lokacije delavnic pa najdete na naši spletni strani.

Kako dolgo obstojnost in svežino šopkom ohranja Nika Veger, ki se je malih trikov naučila tudi na naših Cvetličnih druženjih, lahko preberete na njenem Beautyfullblogu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja