Uspešna vzgoja sočnic: nasveti za začetnike

Sočnica (sukulenta ali Succulent po angleško) je trendna rastlina, ki ima mesnate liste ali stebla prilagojena za shranjevanje vode. Razporejeni so tako, da so videti kot zanimiv cvet.

Sočnice so podobne kaktusom, saj prav tako v listih in steblu shranjujejo veliko količino vode, vendar nimajo bodic ali drugih izrastkov. Morda prav zato (in za razliko od kaktusov) simbolirajo trajno in brezčasno ljubezen, srečo in blaginjo. Če si tako rastlino dobila v dar, potem veš, kaj ti je oseba z njo želela sporočiti. A ne le za izkaz naklonjenosti, sočnice lahko podarimo tudi za blagostanje v novem domu. V tem primeru obdarjencu namigni tudi kam naj sukulento v novem domu postavi. Po Feng Shuiju naj bi namreč sočnice, ki so špičaste oblike, učinkovale kot kaktusi. Zato jih lahko postavimo le na najbolj oddaljeno mesto nasproti vhoda, v kvadrant slave in uspeha. Tam nas bodo varovale pred zlobnimi jeziki in neprivoščljivimi konkurenti, ter tako ščitili našo kariero in ugled. Bolj mile, okrogle oblike sukulent postavi v bližino vhoda, ker pritegnejo denar in uspeh. Nekateri pa priporočajo, da jih postaviš v spalnico za dodatno povečanje osveženega zraka med spanjem, saj sočnice, kot sta kača in aloe vera, čistijo zrak in odstranjujejo strupe.

Moja prva izkušnja s sočniki? Nič kaj rožnata!

Kljub temu, da te rastline veljajo za trdovratne ali pa vsaj manj zahtevne (v Cvetličarni Gardenia jih uporabijo kar za dekoracijo daril), pa je mojih prvih nekaj sočnic končalo na kompostu, še preden sem jih uspela bolje spoznati. Zato ti po enoletnem ’sodelovanju’ z njimi sporočam, da mi najbolje uspevajo, če so:

 • na svetlem mestu, a ne preveč direktno izpostavljene soncu, ker obožujejo svetlobo vsaj pol dela dneva,
 • če jih zalivam res občasno. Pri tem res pazim, da jih ne zmočim in zalivam le zemljo okrog njih.
 • če se z njimi ne ukvarjam preveč ?. Raje imajo družbo sorodnikov različnih vrst.

Ti nasveti kako gojiti sočnice so precej amaterski, zato sem za bolj strokovne povprašala Cvetličarno Gardenia.

Profi nasveti za uspešno vzgojo sočnic

 1. Sončnice uspevajo na zemlji in v lončku, ki omogoča drenažo. Zato izberi lonček z luknjo, mešanico črne in bele šote, zgornjo plast pa posuj z dekorativnimi kamenčki.
 2. Lonček postavi na svetlo mesto, a ni potrebno, da nanj sije direktno sonce.
 3. Ne zalivaj jih prepogosto, saj ne marajo mokre zemlje. Pozimi bo dovolj, če jih zaliješ enkrat mesečno, sicer pa vsakih štirinajst dni. Preden jih zaliješ, naj bo zemlja kar nekaj dni popolnoma suha.
 4. Ne zalivaj jih po listih, ker sicer hitro zgnijejo.
 5. V primeru, da je kak list zgnil, ga nežno odstrani in zmanjšaj zalivanje sukulente. Obratno pa, če se je kak list posušil, sočnici nameni nekah kapljic vode več.
 6. Sočnicam godi, če jih ob koncu pomladi prestavimo na prosto. Poišči svetlo mesto, kjer bi lahko bile del dneva tudi v senci. Prilagajanje na zunanje rastišče naj bo postopno in ustrezno dolgo. Ne pozabi jih konec poletja, praviloma septembra, ko se nočne temperature znižujejo, preseliti nazaj v zaprte prostore.
 7. V obdobju intenzivne rasti, torej poleti, sukulente pognoji. Uporabiš lahko gnojilo za kakteje, saj le te sodijo v skupino sočnic.
 8. Sočnico postavi v družbo drugih sukulent. Lepo je, če so različnih barv, velikosti in oblik. A v en lonec jih ne tlači preveč, saj vseeno ljubijo nekaj ‘osebnega prostora’.

Veš, da sočnice lahko z letnim časom spreminjajo barve listov in celo cvetijo? Ameriški netresk (sorodnik našega), aloa, agava… vse te rastline so sočnice. Svoje izberi in več preberi na spletni strani Cvetličarne Gardenia. Tam boš tudi videla, kako spretni cvetličarji sočnice kombinirajo z rezanim cvetjem (npr. v Rožniku).

 

Avtor: Nika Veger, Beautyfull Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja