Brez katere rastline si ne predstavljate poletja?

Mi ne moremo brez sivke!!

Sivka (Lavandula), ki spada v družino ustnatic (Lamiacea) je sigurno ena prvih rastlin, na katero pomislimo, ko nas nekdo vpraša o poletnih rastlinah.

Prepoznamo jo po omamnem vonju in po njenih ozkih, podolgovatih, sivozelenih listih. Njeni cvetovi prerastejo listne poganjke in v svoji polnosti zacvetijo v mesecu juliju in avgustu v značilnih belih, roza, modrih, sivih in vijoličnih odtenkih. Cvetovi sivke cvetijo v klasu podobnem socvetju, njen koreninski sistem pa je široko razvejan in globok (tudi do 40cm globoko).
Poznamo različne vrste sivke. Med najbolj razširjene vrste uvrščamo navadno sivko, ki ji rečemo tudi prava ali ozkolistna sivka (Lavandula angustifolia).

Sivka obožuje svetlobo, zato na senčnih površinah ne bo uspevala. Med svojo evolucijo se je prilagodila tudi na zelo nizke temperature zato jo srečamo tudi v bolj hribovitih predelih.

Sivko vsi dobro poznamo po njenem vonju, ki odganja mrčes in ščiti naša oblačila pred molji, a je zaradi svojih zdravilnih učinkov njena uporaba izredno razširjena. Z zanimivimi detajli jo najdemo tudi v kulinariki in kozmetiki.

Kako jo pa vi najraje uporabljate?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja