Pravijo, da je rožmarin za spomin.

Njegov omamni vonj vsekakor ostane v spominu, pa če ga obožuješ ali ne.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je trajna, lesna, zimzelena rastlina iz družine Lamiaceae. Njegovo ime izhaja iz latinščine, natančneje iz besed »ros« in »marinus«, kar v prevodu pomeni tudi »rosa morja«. Ker najbolje uspeva v sredozemski regiji, so ga v stari Grčijiimenovali tudi »anthos«, kar v prevodu pomeni »cvet«.

Za rožmarin so značilni lepi iglicam podobne liste s srebrnim dotikom. V času cvetenja so njegove cvetove najdemo v roza, vijoličnih, belih ali modrih barvah. Rožmarin je eden izmed najbolj razširjenih zelišč v družini začimb.
Listi rožmarina s svojo aromo dodajo piko na i mnogim jedem, še posebej pogosto pa spremlja italijansko kuhinjo. Uporabljajo se lahko tudi za pripravo čaja, eteričnega olja in tekočega ekstrakta.

Med najbolj zanimive zdravstvene učinke rožmarina vključujemo sposobnost za povečanje spomina, izboljšanje razpoloženja, zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, zdravljenje raka, zmanjšanje vnetja, zmanjšanje bolečin in zaščito imunskega sistema. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov (A, C, B6, folate) in mineralov (magnezij, kalcij, baker, železo in mangan) pripomore k stimuliranju cirkulacije, razstrupljanju in zaščiti telesa pred bakterijskimi okužbami ter preprečevanju prezgodnjega staranju.

Tudi vi obožujete rožmarin? Ga imate posajenega v cvetličnem lončku, na vrtu ali v gredici?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja